12:22 Неньютонівська рідина | |
Для тих, кому ліньки лізти в Вікіпедію, скажу коротко, що така рідина веде себе по-різному в залежності від впливу. Якщо на неї впливати різко, сильно, швидко - вона проявляє властивості, близькі до властивостей твердих тіл, а при повільному впливі стає рідиною. Напевно ви стикалися з такою рідиною, коли готували вівсяний кисіль. При загущенні киселю крохмаль розмішується з невеликою кількістю рідини і, можливо, ви помічали, що така штука якось погано розмішується, відчуття, що залишаються грудочки і крохмаль весь час осідає. Це особливо помітно, якщо розмішувати його швидко, відчувається опір. А якщо мішати повільно, то рідина однорідна. Зазвичай це неоднорідні рідини, що складаються з великих молекул або суспензії мікрочастинок. Прикладом такої рідини може бути кров, що складається з еритроцитів і лейкоцитів, що плавають у плазмі крові. Тому в’язкість крові різна в різних ділянках організму де швидкість потоку різна. З властивостей неньютонівської рідини випливають незвичайні наслідки! | |
|
Всього коментарів: 0 | |